golonka z jarzynami na parze

Składniki

przepis zrobiony dla dwóch osób:

2 golonka nie za duże
3 średnie marchewki
2 duże cebule
1 brokuł
4 ząbki czosnku
ser żółty ok. 10 dkg.
1-1,5 litra piwa
ziele angielski 3-4 szt.
liść laurowy
kminek
sól
pieprz
papryka ostra
zioła

Przygotowanie

Do garnka do gotowania na parze wlać piwo i wodę w proporcji 1/3 wody na 2/3 piwa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Zogotować.
Na sicie położyć golonka i gotować na parze ok. 2 godzin (jeśli będą większe to zachodzi konieczność gotowania nieco dłużej).

Marchewkę i cebule obrać i drobno pokroić, brokuł podzielić na małe kawałki.

Gdy minie czas gotowania golonki dorzucić do niej warzywa i czosnek. Gotować jeszcze 30 minut.

Po tym czasie przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i krótko zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s