Dżem z czarnej porzeczki

Składniki

1 kg czarnych porzeczek,
60 – 70 dag cukru

Przygotowanie

porzeczki umyć, przebrać, obierając je jednocześnie z szypułek. W płaskim szerokim nie obitym naczyniu emaliowanym zgnieść 1/4 część owoców i dodać do nich całość cukru i mieszając doprowadzić do wrzenia. Do wrzącego syropu wsypać resztę owoców i mieszając od czasu do czasu gotować do momentu zawrzenia (około 25 minut) W czasie gotowania zbierać powstającą na powierzchni dżemu pianę. kończyć gotowanie, gdy kropla wylana na zimny talerzyk tężeje i nie rozpływa się.
Gorący dżem przełożyć do..( wymytych i wygotowanych jak zawsze! ) słoików i od razu zamykać.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s