Szarlotka ciotkimatyldy

Składniki

75 dkg mąki krupczatki
1,5 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 żółtka surowe
3,4 łyżki śmietany /niekoniecznie, jak mam to daję/
6 dużych jabłek antonówek
cukier zwykły do posypania jabłek
cynamon
cukier puder do posypania

Przygotowanie

jabłka obrać, pokroić na ćwiartki,posypać cukrem i cynamonem i zostawić na godzinę albo ile kto chce..
z mąki,zimnego masła,cukru,jajek i proszku zagnieść szybko ciasto, dodać śmietanę i jeszcze krótko wyrobić..a potem włożyć na min.godzinę do zamrażarki albo na dłużej do lodówki..
po wyjęciu podzielić ciasto na 2 części, jedną zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, na to ułożyć jabłka a następnie zetrzeć drugą część ciasta na jabłka..
jabłka muszą być dokładnie pokryte ciastem..
piec ok.1 godz.w zwykłym gazowym piecyku, ile z termoobiegiem nie wiem bo nie mam..w temp.ok.180 stopni

po upieczeniu posypać cukrem pudrem..
smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s