kiełbasa swojska przepis według mojej Tesciowej

Składniki

10 kg mięsa – najlepiej mieszanka mięs 3 kg wołowiny lub z indyka + 7 kg wieprzowiny pieprz czarny mielony do smaku ok 1 łyżeczka dość kopiasta 2-3 łyżkipłaskie papryki słodkiej gorczyca – mała paczka czosne 5 ząbków jak jest krajowy zagraniczny więcej bo jest delikatniejszy 2 łyżki cukru 18 dag pektosolu (ale sprawdzić na opakowaniu dawkowanie) jelita do nadziewania kiełbasy (można je kupić u rzeźników na targowiskach) ok 0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody. gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie

mięso przemleć na maszynce drobiowe lub wołowe na drobnych oczkach, a wieprzowe jak największe oczka . zmieszać razem z przyprawami dobrze wyrobić jak ciasto( powinno mieć jednolitą konsystencję), dodać 1 lub 2 szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Zostawić pod przykryciem około 2 godzin żeby się przegryzły przyprawy. Napełniać jelita najlepiej przez ręczna maszynkę do mielenia mięsa ze specjalnym lejkiem do napełniania kiełbas. Można sparzyć we wrzątku około 5 miut (nie dopuszczając do wrzenia) w tym czasie przygotować wędzarnik (rozpalić ogień aby się rozgrzał) po wyjęciu kiełbaski z wrzątku zostawić ja na chwilkę aby troszkę ostygła i przeschnęła ok. 10 minut. a później do wędzarnika i wędzimy na drewnie olchowym aby był jak najlepszy smak troszkę ale naprawdę troszę (2 – 3 polana) drewna dębowego dla uzyskania ładnego koloru i połysku można jeszcze użyć drewna owocowego najlepiej śliwa tylko broń boże orzech włoski ( bo będzie gorzkie) !!!!!!!
UWAGI:
mięso nie powinno być zbyt tłuste chodzi o wieprzowinę i wołowinę bo kiełbasa będzie za tłusta . Podczas mieszania mięsa z przyprwami trzeba niestety skosztować i w razie czego dodać pieprzu lub papryki według własnego smaku.
pektosol można dostać w niektórych sklepach spożywczych ja kupuję w sklepikach na targowiskach u nas na śląsku jest.
a wędzenie kończymy kiedy kiełbaska ma już żadany przez nas kolor (nie za ciemny) ja wędzę na lekko brązowo boi jeśli będziemy wędzić zbyt długo jelita stwardnieją
Przepis jest wypróbowany i stosowany przez nasza rodzine z powodzeniem od kilkunastu lat !!!!!!!! Życzę smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s