Barszcz zabielany z soczewicą

Składniki

3 średnie buraki
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
3 łyżki soczewicy
2-3 łyżki kaszy jęczmiennej [lub drobnego makaronu: muszelki, gwiazdki…]
kostka rosołowa
woda [wg uznania, np. 3litry]
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
natka pietruszki
kwasek cytrynowy/sok z cytryny

Przygotowanie

Soczewicę wypłukać, wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować ok. 10 min. Ziemniaki, buraki i marchew pokroić w kostkę i dodać do gotującej się soczewicy. Dolać wody, aby przykryła wszystkie składniki [ilość wg uznania: gęsta zupa mniej wody, więcej wody rzadsza zupa]. Wrzucić kostkę rosołową. Gotować, aż warzywa będą miekkie. Pod koniec gotowania dodać kaszę jęczmienną lub makaronik. Gotować jeszcze jakieś 10min. Wymieszać koncentrat pomidorowy ze śmietaną, dolać do tej mieszanki łyżkę wazową gorącej zupy, wymieszać i to wszystko wlać do zupy. Doprowadzić do zagotowania. Doprawić solą, pieprzem [ilości wg uznania], szczyptą kwasku cytrynowego. Na koniec wrzucić drobno pokrojoną natkę pietruszki [ok.2 łyżki]. Gotowe.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s