Najlepsze ciasto na pizzę

Składniki

Składniki na około 3-4 osoby: pół kilograma maki, torebka drożdży suchych, 3 czubate łyżki oliwy z oliwek, duża łyżeczka soli, ciepła woda – około szklanki.

Przygotowanie

Wyrabiamy mąkę z solą, drożdżami i wodą. Wody ma być tyle, aby ciasto miało tzw. średnią twardość – w tłumaczeniu oznacza to, że ma się dać łątwo formować rękami😉

Po dokładnym wyrobieniu, gdy jest już gładkie, dodajemy oliwę i gnieciemy dalej, aż zrobiś się błyszczące, ale nie lepkie!

Teraz ciasto ląduje w misce, na misce ściereczka, a to wszystko stawiamy w ciepłym miejscu, żeby sobie podrosło.(Mamy więc chwilkę na przygotowanie sosu i nadzienie do pizzy.)

Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy w placek, który ukaładamy w formie do pizzy.

No i na to idą odpowiednio – sos pomidorowy, ulubione nadzienie i na końcu ser mozzarella (najlepiej dodawać go już po częściowym podpieczeniu pizzy, po jakiś 10-15 minutach, a potem jeszcze 4 minutki w piecu i można jeść).

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s