Tortellini ze szpinakiem w sosie czosnkowym zapiekane z serem

Składniki

1 opakowanie tortellini (można też przygotować je samemu)
1 opakowanie szpinaku
1 – 2 ząbki czosnku
śmietana (najlepsza słodka 18%)
2 średnie cebule
kilka pieczarek
ser do posypania na wierzchu lub taki w plastrach
sól i pieprz

! naczynie żaroodporne, w którym zapiekamy całość

Przygotowanie

To kolejne z moich wymyślonych dań dla “niejadków szpinakowych”. Bardzo fajnie sprawdza się dla dzieci i wszystkich tych, którzy są uprzedzeni co do jedzenia szpinaku.
Tortellini wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy. Pieczarki kroimy w kostkę lub plastry (wedle uznania) i smażymy. Gotowe układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na pieczarki układamy pierwszą warstwę tortellini (kilka zostawiamy na wierzch). Szpinak smażymy na patelni do momentu, aż częściowo odparuje wodę (wrzucam na patelnię zamrożony, więc wody jest troszkę). W międzyczasie siekamy cebulkę w kostkę i czosnek – w drobną kosteczkę. Dodajemy do szpinaku, solimy i pieprzymy wedle uznania. Po około 5 minutach dolewamy śmietany i smażymy jeszcze kilka minut. Tak przygotowany szpinak przekładamy na warstwę tortellini i na nim układamy te, które nam pozostały. Na samym wierzchu rozsypujemy ser, bądź układamy jego plastry (wtedy równomiernie się rozpuszcza i daje lepszy efekt). Całość wkładamy do piecyka (lub mikrofalówki) i pieczemy do momentu aż roztopiony ser lekko się zapiecze.
Gotowe🙂 Życzę smacznego!
P.S. Niektórzy lubią również to danie w wersji z ketchupem na wierzchu.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s