Ciasto drożdżowe z posypką ( kołacz)

Składniki

60 dag mąki

5 dag drożdży

15 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

2-3 jajka

1 szklanka mleka

skórka z cytryny

szczypta soli

Kruszonka ( posypka)

50 dag mąki

25 dag masła lub margaryny

25 dag cukru

cukier waniliowy

1-2 łyżki kakao

Przygotowanie

Mąkę przesiać do większej miski i lekko ogrzać. Mleko podgrzać. W letnim mleku rozpuścić drożdże. W mące zrobić dołek, wlać drożdże, dodać trochę mąki i wymieszać. Rozpuszczone drożdże posypać też mąką. Miskę przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło stopić i lekko ostudzić. Jajka rozbełtać. Gdy drożdże dobrze wyrosną, dodać jajka, masło,cukier, skórkę z cytryny i szczyptę soli, wymieszać z pozostałą mąką i wyrobić ciasto. Ciasto można wyrobić robotem, ( roboty mają komplet haków, które służą do wyrabiania ciasta drożdżowego. Należy tylko zwrócić uwagę by prawidłowo umieścić haki. W trakcie wyrabiania ciasto nie ma być podciągane do góry tylko obracane )Gdy ciasto jest lśniące jest już dobrze wyrobione. Ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i pozostawić do wyrośnięcia. Forma do tego ciasta jest prostokątna z jednej strony otwatra o niskim brzegu .Bardzo istotne!. Ciasto wkładamy do blaszki i zostawiamy około 5-7 cm wolnego miejsca . Ciasto po ponownym wyrośnięci w takiej formie powino być jeszcze raz wałkowane od strony rantu do brzegu otwartego. Ciasto posmarować masłem, nakłuć gęsto widelcem i zostawić jeszcze na 10 minut.

Z tłuszczu, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto, wyrobić, uformować kulę i przekroić ją na pół. Do jednej połowy dodać kakao i wyrobić.Z każdego ciasta osobno kciukiem odrywać kawałki i układać na ciasto drożdżowe ukośne pasy ( na przemian).

Uwaga:

Najlepiej jest jak do kruszonki dajemy pół na pół margarynę z masłem .Samo masło powoduje, że posypka się pali, a margaryna nie ma tego waloru smakowego co masło.

Można z kruszonki zrobić nie wielkie grudki lub posiekać ciasto na stolnicy posypanej mąką . By taka posypka się trzymała należy białko ubić na lekką pianę i posmarować ciasto.

Ciasto wstawić do piekarnika o temperaturze 150-160 stopni i piec 40-50 minut.

Gdy lekko przestygnie,okroić nożem wzdłuż brzegów i zsunąć z blachy. Można ciasto polukrować, posypać kokosem lub orzechami.

Takie ciasto może stanowić dobrą podstawę ( bazę) do ciasta drożdżowego ( kołacza) z nadzieniem ( makowym, z serem, z jabłkami, z śliwkami itd)

Blaszki z trzema rantami mają jednak większe wymiary niż dzisiejsze piekarniki , a zatem z tej ilości mąki i kruszonki wychodzą dwie blaszki prostokątne standartowe.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s