Rolada z marcepanem

Składniki

SKŁADNIKI NA 16 PORCJI:

20 dkg masy marcepanowej
– 5 jajek
– po 2/3 szklanki cukru i mąki
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 dkg truskawek
– 3 łyżeczki żelatyny
– 2 szklanki śmietanki kremówki
– 1 łyżka cukru pudru
– zielony barwnik spożywczy

Przygotowanie

Połowę marcepana zetrzyj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z połową cukru. Wymieszaj z żółtkami. Połącz z mąką, startym marcepanem i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Gotowy biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę. Usuń papier, zwiń. Wystudż.

Zmiksuj 25 dkg truskawek z resztą cukru. Pokrój w kosteczkę 15 dkg truskawek. Żelatynę namocz, rozpuść podgrzewając. Połącz z musem truskawkowym. Ubij 1 szklankę śmietanki. Wymieszaj z tężejącym musem truskawkowym. Dodaj pokrojone truskawki. Biszkopt rozwiń i posmaruj kremem. Ponownie zwiń. Roladę schładzaj około 2 godzin.

Resztę marcepana zagnieć z cukrem pudrem. Ufarbuj na zielono. Cienko rozwałkuj, wytnij listki. Ubij resztę śmietanki. Posmaruj nią roladę. Udekoruj pozostałymi truskawkami i marcepanowymi listkami.

SMACZNEGO!!!😉

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s