Ziemniak nadziany król kuchni

Składniki

Porcja na 1 osobę

1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

1/2 łyżeczki soku z cytryny

szczypta soli

szczypta pieprzu

kwawałek ugotowanej marchewki

gałązka koperku lub szczypiorku

Przygotowanie

Niedużego ziemiaka oczyścić i ugotować do miękości. Ziemiaka należy sprawdzać wykałaczką.aby zachował ładną skórkę w całości. Ugotowanego ziemiaka ostudzić.nastęnie odciąć górę i przy pomocy małej łyżeczki wydrążyć środek.

Przygotować nadzienie z wydrążonego środka dodając do niego kwaśną śmietanę szczypiorek, sok z cytryny i przyprawy. Ziemiaka spłaszczyć na dole przyciskając go lekko i napełnić powstałą masą. Na wierzchu udekorować plasterkiem marchewki i koperkiem Ziemiaka można podawać w kieliszku do jajek wtedy prezentuje się bardziej wykwintnie.

Smacznego

Moje uwagi:

Prezentuję Wam proste a zarazem zasługujące na dużą uwagę danie. Często spotykam sie na forum z pytaniami co podać na jakąś ważną uroczystość do mięsa. Myślę, że ten ziemiak jest idealną odpowiedzia na te pytania. Doskonale się sprawdzi na wszystkich uroczystościach i idealnie komponuje z potrawami grillowanymi Ziemiaka można przygotować wcześniej. Pamietać należy tylko o tym aby wyciągnąć go wcześniej z lodówki. Ziemiaka podajemy w temperaturze pokojowej.

Przepis powstał dzieki wspaniałej kobiecie którą poznałam tutaj na WZ. Nauczyłam się od niej, jeść kwiaty z ogrodu i patrzeć inacze na kuchnię. Bardzo dziękuje Grażynko.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s