Kasza gryczana z wędzonką

Składniki

Kasza gryczana ile kto lubi – ugotowana i ostudzona (najlepiej
poprzedniego dnia)
Podsmażone na chrupiąco kawałki wędzonki (różnej np.boczku,
wędzonego,kabanosów lub innych
resztek wędlin)
sól,pieprz do smaku,natka pietruszki
Olej do smażenia jako uzupełnienie do tłuszczu z wędzonki

Dodatek : zimna maślanka lub kefir

Przygotowanie

MChrupiące kawałki wędzonki zostawiamy na koniec.
Na pozostałym z nich tłuszczu (i ew. oleju) podsmażamy kaszę
gryczaną,przyprawiamy do smaku,a na koniec dodajemy
chrupiące kawałeczki i mieszamy z kaszą.
Podajemy z zimną maślaneczką.

Kasza jest bogata w Vit. B i jeżeli czasem jej nam brakuje –
po prostu zróbmy sobie przyjemność jedząc ją,a mój przepis
jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu,no i oczywiście smaczny.

Polecam na letnie dni,kiedy nie chce nam sie stać za długo w kuchni.

W zmodyfikowanej wersji :podsmażyć mięsko mielone z cebulką
i różnymi przyprawami (jakimi lubimy),dodać kaszę,wymieszać,smażyć chwilkę i posypać natką pietruszki (sporo).
Do tej wersji polecam czerwony barszczyk do popicia.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s