Staropolski Keks

Składniki

250 g masła roślinnego

250 g mąki

250 g cukru

5 jajek

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g bakalii*

Przygotowanie

1.W dużej misce – z pomocą miksera- ucieramy masło roślinne z cukrem na puszystą masę. 2.Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy aż masa będzie jasna i gładka. 3.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. 4.Bakalie siekamy ale niezbyt drobno. 5.Posiekane bakalie łączymy z ciastem. 6.W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. 7. Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem mieszając, już bez użycia miksera. 8.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki. Natłuszczonym nożem robimy nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.

9.Upieczony keks można zjeść od razu ale ciasto zdecydowanie zyskuje na smaku gdy po wyjęciu z foremki i wystudzeniu zawiniemy je w folię spożywczą i zapomnimy o nim na 2 – 3 dni.

*Można dodać także orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, rodzynki, suszone morele, owoce kandyzowane lub skórkę pomarańczową.

Życzę Smacznego !

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s