Domowe zrazy wołowe

Składniki

– 6 plastrów wołowiny ( najlepiej rostbef )
– cebula
– ogórek kwaszony
– boczek wędzony
– musztarda sarepska
– sól
– pieprz

Przygotowanie

Mięso myjemy, kroimy na plastrów, rozbijamy. Cebule obieramy i kroimy na cząstki, ogórki kroimy wzdłuż, boczek w paski. Rozbite plastry mięsa solimy i pieprzymy, układamy na nich cebulę, ogórka oraz pasek boczku. Smarujemy musztardą i zwijamy ciasno w roladkę. Tak przygotowane mięso kładniemy na rozgrzany tłuszcz do rondla i smażymy z wszystkich stron od czasu do czasu podlewając wodą. Po podsmażeniu na rumiano przykrywamy pokrywką tak aby mięso puściło sok na bazie którego zrobi się sos. Najlepiej aby mięso smażyło się powoli ale przez dłuższy czas 60 – 90 min.
Najlepiej podawać z modrą kapustą i pyzami.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s