Udziec wołowy w piwie

Składniki

500 ml ciemnego piwa,
800 g wołowiny z udźca,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
2 marchewki,
3 kawałki selera,
1 cebulka – dymka,
50 g tłuszczu roślinnego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżka stołowa octu winnego,
cukier, sól,
świeżo mielony pieprz,
5 ziemniaków,
1 łyżka stołowa siekanej natki.

Przygotowanie

Wołowinę pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pozostałe warzywa oczyścić i pokroić. Na dużym ogniu przesmażyć mięso i wyjąć. Rozgrzać piekarnik do 175 °C. Na tłuszcz wrzucić cebulę, marchew, czosnek, seler i szczypior, przesmażyć, po czym ponownie dorzucić na patelnię mięso. Dołożyć kminek i tymianek, następnie solidnie doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Dolać piwo, po czym patelnię przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Dusić ok. 90 minut. Przez ten czas ziemniaki pokroić w ósemki, a następnie dorzucić do mięsa na ostatnie 30 minut. Jeszcze raz doprawić do smaku. Podawać w głębokich talerzach lub kokilkach po posypaniu zieloną pietruszką.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s