Sos grzybowy wg M&Ł

Składniki

40 dag grzybów leśnych świerzych (ewentualnie mrożonych)
20 dag wędliny np. szynki lub wędzonki
1 spora cebula lub 2 mniejsze
śmietana 22%
mąka
margaryna do smażenia
kostka rosołowa
przyprawy: warzywko, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany, lubczyk, koperek

Przygotowanie

grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy, w razie potrzeby kroimy na patelni rozpuszczamy margarynę podsmażamy pokrojoną w kostkę wędlinę dodajemy do niej posiekaną celublę chwile podsmażamy i dodajemy grzyby smażymy ok. 10 min, mieszając przekładam zawartość do rondla, zalewamy wszystko gorącą wodą (ok. 1,5 szklanki), dodajemy kostkę rosołową, przykrywamy dusimy jakieś 20 min śmietane mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody i dodajemy do sosu przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami ok. 3 łyżki mąki rozpuszczamy z zimną wodą i dodajemy do sosu gotujemy jeszcze ok. 5 min.

Danie podajemy z ryżem, makaronem lub ziemniakami i surówką
Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s