Cappuccino deser lodowy- Semifreddo

Składniki

3 białka jaj
1/2 szkl.cukru + 2łyzki dodatkowo
szklanka śmietany kremówki
ciastka migdałowe lub orzechowe lub pół na pół
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szkl. wody

Dodatkowo:
ewentualnie orzechy laskowe,midgały

Przygotowanie

Ubić na sztywno kremówkę, po czym wstawić ją do lodówki.
2. Do garnka wlać szklankę wody i wsypać pół szkl. cukru.Podgrzewać do czasu aż cukier sie calkowicie rozpuści.Odstawić.
3. Bialka ubić na sztywną pianę z dwiema łyżkami cukru. Do piany wlewać cały czas miksując naszą wodę z cukrem.Miksować jeszcze kilka minut,po czym odstawić na kilka minut.
4.W tym czasie rozpuścić dwie łyzki kawy w jednej łyżce gorącej wody. Poczekać az ostygnie,po czym wlewać do ubitej piany caly czas miksując.
5. Do piany dodawac po mału bitą śmietanę.
6. Pokruszyć ciastka(ja dałam ok jednej szklanki),jednak niezbyt drobno. Dodać ewntualnie dodatkowo orzechy i migdały.Delikatnie wymieszać.
7. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia tak aby brzegi wystawaly ponad forme.Wlać masę i przykryć zwisającym papierem.Wstawić do zamrażarki na conajmniej 8 h.

Ja do mojego semifreddo dodałam twarde włoskie biszkopty z całymi migdałami.Nie dodawałam orzechów,ale nastepnym razem pewnie dodam,bo im więcej niespodzianek w srodku tym smaczniejszy deser.Co ważne deser może stać w zamrazarce ok miesiąca.Polecam dla fanów kawowych smaków.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s