Kotlety schabowe zapiekane z jabłkami

Składniki

6 kotletów schabowych o grubości 1,5 cm
3 łyżki oliwy
1łyżka masła
3 kwaśne jabłka
50 ml białego wytrawnego wina
sól i pieprz

Przygotowanie

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych otworach. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso lekko rozbić i obsmażyć na tłuszczu z obu stron. Razem z oliwą przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posolić i popieprzyć. Utartym jabłkiem obłożyć kotlety. Na każdy położyć kawałek masła. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 min. Po tym czasie mięso polać winem. Dusić nadal, aż do miękkości.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s