ziemniaki zapiekane inspirowane BRIAMI

Składniki

ziemniaki (ilosc odpowiadajaca ilosci osob)

2 pomidory

1 cebula

3 lub 4 zabki czosnku

1 cukinia

1 kostka sera fety

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/4 szklanki wody

sok z 1/2 cytryny

1 lyzka suszonej bazylii

pieprz, sol do smaku

Przygotowanie

Naczynie zaroodporne wylozyc folia. Cukinie obrac, przekroic wzdluz, usunac pestki i pokroic w dosc duze kawalki. Cebule obrac i pokroic w duze kawalki. Pomidory pokroic w osemki (mozna wczesniej obrac). Czosnek obrac, zgniesc mocno nozem i pokroic. Ziemniaki obrac i pokroic na 4 lub 8. W misce wymieszac wszystkie warzywa. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. W szklance wymieszac oliwe z woda i przyprawami, a takze sokiem z cytryny. Tak przygotowana oliwa zalewamy ziemniaki. na koniec kroimy ser w kosteczke i rozrzucamy po wierzchu. Pieczemy w 180 do 200 stopni ok godziny. Podczas pieczenia dosc czesto nalezy mieszac warzywa by rownomiernie sie upiekly.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s