Sernik z szarlotką w jednym

Składniki

1 kg twarogu
5 jajek
pół szkl. cukru pudru
aromat cytrynowy
cukier waniliowy
3/4 szkl. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego (lub śmietankowego)
3 jabłka
cynamon
1 galaretka – gruszkowa

Przygotowanie

1. z 5 jajek oddzielić białka od żółtek
2. białka ubić na sztywną pianę z 1 łyżką cukru pudru
3. do żółtek dodać 1 kg zmielonego twarogu, pół szklanki cukru pudru, aromat cytrynowy, cukier waniliowy ¾ szklanki mleka, 1 op. budyniu waniliowego
4. całość mieszać mikserem na najwyższych obrotach (4 – 5 minut)
5. następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek
6. nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blachy (wymiary:)
7. piec ok. 60 minut w tem. 170 stopni. (bez termoobiegu – serników nie można opiec w ten sposób)
8. 3 jabłka zetrzeć na tarce w grubymi oczkami, doprawić cynamonem i ew. cukrem
9. galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać ją do startych jabłek

10. na upieczony sernik wyłożyć masę jabłkową i pozostawić do wystygnięcia

Ciasto możemy podawać na ciepło, z gałką lodów i bitą śmietaną

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s