Ciasto karmelowe by fashionnails

Składniki

Składniki na spód :

2 szkl. mąki pszennej
pół szkl. cukru pudru
250g masła

Składniki na masę:

1 puszka skondesowanego mleka słodzonego
pół szkl. śmietany kremówki
aromat waniliowy
szklanka orzechów laskowych (drobno posiekanych)

Składnik na polewe :

150g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła
bakalie (ja dałam płatki migdałów i migdały całość)

Przygotowanie

Spód :

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać masło i troszke posiekać nożem a póżniej
wyrobić ciasto rękami.
Dać do formy ciasta (prostokątnej).
Ułożyć ciasto, a potem widelcem ponakłuwać.

Piec : 180c, ale tylko do momentu aż się zrumienią boki (ok 20min).

Masa :

Do garnka wlać mleko,śmietanę i aromat. Zagotować aż do momentu mieszanka zgęstnieje, ok. 30minut.
Zdjąć z ognia, dodać orzechy i wylać na ciasto na podpieczony spód.

Spowrotem wkładamy do piekarnika na ok.20-30min.

Polewa :
Czekolade rozpuścić z masłem. i polać na ciasto. I na ciepłą polewe dodać bakalie.

Smacznego🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s