Włoska sałatka wegetariańska

Składniki

główka sałaty lodowej
2 pomidory
1 – 2 ogórki zielone
kiełki rzodkiewki
słonecznik łuskany
ocet winny
olej
sos sałatkowy włoski lub francuski Knorra w proszku
sól
pieprz świeżo mielony
opcjonalnie świeża czerwona papryka

Przygotowanie

Liście sałaty myjemy i rwiemy na strzępki. Ogórki i pomidory po umyciu kroimy w plasterki pozbywając się pestek i skóry jeśli twarda. Mieszamy. Sos przygotowujemy jak podano na opakowaniu z wodą i olejem lub oliwą bądź przyrządzamy własny.Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przyprawiam dość mocno bo nie lubię jałowych dań:). Posypujemy słonecznikiem i kiełkami.

Kropimy odrobiną octu winnego.

Mieszamy.

Jeśli ktoś lubi można posypać startym serem np. parmezanem.

Sałatka (dla nie wegetarian) pasuje do różnego rodzaju mięs smażonych, pieczonych, z grilla.

Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s