Szarlotka ekkore

Składniki

1 kg-1,5 kg jabłek
kostka margaryny
0,5 kg mąki
3 żółtka
0,5 szklanki śmietany
łyżeczka proszku do piecznia
1 szkl. cukru pudru
cynamon

Przygotowanie

Z mąki, margaryny, śmietany, cukru, proszku do pieczenia, żółtek zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedna schłodzić w lodówce, drugą zamrozić (ja obie chłodzę).
Blachę wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką wyłożyć jedna porcją ciasta. Podpiec w nagranym piekarniku przez 10 minut.

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, zmiksować lub pokroić w małe kawałeczki. jeżeli jabłka są mocno soczyste dodać odrobinę bułki tartej. Wyłożyć na podpieczony spód, Na górę albo zetrzeć na tarce (w przypadku mrożonego ciasta) lub poskubać drugą połowę ciasta. Piec 45-50 min. w temp. 180 stopni.

Jako wariację można ubić pianę z białek i wyłożyć na jabłka. Pianę najlepiej ubijać trzepaczką ręczną (jest wtedy bardziej puszysta, a pod koniec ubijania dodać do maks. pół szkl. cukru.

Inną możliwością jest zastosowanie innych owoców – rewelacyjne jest z wiśniami, ale równie dobrze mogą być śliwki, agrest, rabarbar, czarna porzeczka.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Przepis na mój lukier:
Cukier puder zalać odrobiną wrzątku (ok. łyżki) i wymieszać. Jeżeli jest za rzadkie dosypywać cukru – uzyskana konsystencja powinna przypominać gęste ciasto naleśnikowe,jeżeli za geste dolać wody lub soku z cytryny. Polać jeszcze ciepły placek – wtedy utworzy się błyszczaca skorupka, przy zimnym placku nie ma tego efektu.

Smacznego

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s