Różyczki pod serem

Składniki

250 g makaronu (rurki, świderki, kolanka)
250 g kalafiora
250 g brokuła

200 g żółtego sera (np. gouda)
1 czubata łyżka masła
1 łyżka mąki
220 ml wody lub delikatnego wywaru warzywnego
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente.
Brokuły i kalafior podgotować przez 10 minut we wrzącej wodzie.

W tym czasie przygotować sos. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę rozprowadzoną w zimnej wodzie (najprościej jest wymieszać ją w słoiku typu twist, potrząsając nim energicznie), starty ser, przyprawy. Mieszać na małym ogniu do połączenia składników.

Makaron oraz podzielone na mniejsze różyczki warzywa zalać gorącym sosem, zapiekać bez przykrycia ok. 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Różyczki można wcześniej wymieszać z pokrojonymi w plastry i podsmażonymi na oliwie parówkami, ale według mnie lepiej smakują same warzywa z serem.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s