Naprawdę dobry piernik

Składniki

Produkty:

40 dag. mąki
szkanka maku
125 dag. margaryny
2 jajka
4 łyżki powideł
4 łyżki miodu
2 łyzki kakao
1 łyzeczka sody(kopiata)
2 paczki przyprawy do piernika
1 szkl. mleka
bakalie(orzechy,sliwki ,rodzynki,morele,migdały) łącznie okł, 30 dag
Mleczna czekolada do oblania piernika.

Przygotowanie

Margaryne rozpuscić i pozostawic do ostygnięcia.
Jaja z cukrem ubic za pomocą miksera,dodać kakao,mąkę wymieszana z sodą.Wsypać przyprawy do piernika,dodać miódi powidła, roztopiony tłuszcz i wlać mlekoi wsypać mak.Wszystko dokladnie wymieszać ina samym końcu dodać bakalie.
Cisato przełożyć do wysmarowanej i wysypanej tartą bułka formy( duża keksówka)
i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
zagotować 2 łyki wody i rozpuścic w niej czekoladę ,polać gorący piernik i pozostawic do ostygnięcia (piernik najlepszy jest po 2 dniach,ale świeży rownież bdb. smakuje)

Życzę smacznego i czekam na opinie

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s