Jabłecznik Babci Tereni

Składniki

CIASTO:
3 jaja
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
1/2 szkl. mleka (2%)
2 łyżki mąki ziemniaczanej (dość czubate)
1 op. cukru wanilinowego (może być duże, bo lepiej pachnie)
11/2 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

FARSZ:
1 kg jabłek (raczej kwaśnych, jeżeli są zbyt słodkie wtedy należy wlać do nich sok z 1/2 cytryny)
1 op. cukru walilinowego
1 łyżka cynamonu

Lubię gdy ciasta są bardzo aromatyczne także cukier wanilinowy i cynamon używam raczej “na oko”.

“POLEWA”
reszta ciasta rozrobiona z odrobiną mleka na taką konsystencję by można było polać nią całe ciasto.

Przygotowanie

FARSZ:
Obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsadzić do gara. Podgotować uważając żeby się nie rozbabrały (ok. 10 minut). Doprawić cukrem w. i cynamonem.

CIASTO:
1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Ubić żółtka z cukrem na puch (uwielbiam ten etap, bo kogiel mogiel jak nic zawsze ląduje częściowo w mojej buzi🙂 dodać też cukier wanilinowy
3. Roztopić margarynę (nie może być gorąca ale mięciutka lub zupełnie wodnista)
4. W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
5. Dodawać po łyżce do naszej michy z jajami, cukrem i tłuszczem. Jak poczujesz, że jest już dość gęste, dodaj mleko.

6. Białka ubić na sztywno i dodać na samym końcu. Łączyć powoli składniki żeby za bardzo piana nie opadła. (jak przy biszkopcie). Nie trzeba białek ubijać. Można już na samym początku nie oddzielać żółtek od białek i mieszać od razu całe jaja z cukrem.

7. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto, ale UWAGA!!! Zostawić troszkę ciasta w misce!!!

8. wyłożyć łyżką jabłka na ciasto. Prawdopodobnie będzie ci się wydawało, że są za ciężkie i że jest ich za dużo ale nie martw się, jest tyle ile powinno być.

9. Polać rozrobioną resztą ciasta z mlekiem, posypać cynamonem i do pieca.
10. Piec około 50 minut w temperaturze 170 – 180 stopni. Ciasto trochę podrośnie i pięknie się zarumieni. Piec włączyć 10 minut przd włożeniem ciasta do piekarnika. Nie wsadzaj do gorącego, pieca bo wyjdzie zakalec.

Na koniec można polać cukrem pudrem rozrobionym z sokiem z cytryny.
Pychota!
Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s