Wytworne parówki

Składniki

5 cienkich parówek plaster żółtego sera,kawałek surowej lub marynowanej papryki 10 cienkich plastrów boczku wędzonego ważne aby plastry boczku były niezbyt szerekie ale długie ,20 drewnianych wykałaczek,któłre dzielimy na pół.Acha liczba parówek zależy od apetytu biesiadników. pół szklanki kwaśnej śmietany i pół słodkiej,lyżeczkę od herbaty przeciery pomidorowego i szczyptę soli.

Przygotowanie

parówki obieramy z foli.dzielimy na pół i każdą połówkę rozcinamy w zdłuż aby powstała kieszonka,ser i paprykę kroimy natyle kawałków ile jest połówek parówek ,kawałki sera powinny miec długośc zapałki i grubośc 2 zapałek .Każdy kawałek parówki nadziewamy serem i papryką-całośc owijając plastrem boczku i przekłówając wykałaczką.Gotowe parówki układamy warstwowo w żaroodpornym naczyniu i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 min,my w tym czasie łączymy obie śmietany i przecier w sos mieszając widelcem aby sie dobrze połączyły dodajemy szczyptę soli do smaku,po upływie 15 min dodajemy do parówek i zostawiamy w piekarniku jeszcze na 10 min.Podajemy na gorąco pamiętając o uprzedzeniu biesiadników o obecności wykałaczek.Smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s