Tort wykwintny – rafaello

Składniki

Biszkopt jasny z 8 jaj w tortownicy 28 cm

Masa:
– 200 ml ajerkoniaku
– 200 ml mleka
– 600 ml śmietany 30%
– 2 tabliczki białej czekolady
– 150 g kokosu
– 2 opakowania "Śnieżki"
– 6 łyżeczek żelatyny
– kilka kropli aromatu migdałowego

Dekoracja dowolna

Przygotowanie

Dzień wcześniej upiec biszkopt. Także dzień wcześniej zabrać się za masę:

1. Podgrzać mleko tak, żeby było mocno ciepłe. Rozpuścić w nim czekoladę.

2. Nazajutrz : żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl gorącej wody. Przestudzić, a w tym czasie:

3. Do masy z mleka i czekolady wsypać "Śnieżki" i ubić. Również kremówkę ubić.

4. Do ciągle płynnej żelatyny wlać ajerkoniak, dokładnie połączyć – tak, żeby nie było grudek. Jeżeli jednak się pojawią – lekko podgrzać i przelać przez sito.

5. Kremówkę i masę czekoladową połączyć. Do ajerkoniaku dodać kilka łyżek masy, a kiedy zacznie widocznie żelować – dodać do reszty masy.

6. Jeszcze tylko wsypać kokos, dodać kilka kropli aromatu… i mamy gotową przepyszną masę o naprawdę zniewalającym smaku. Teraz wystarczy tylko przekroić biszkopt na 3 placki, nasączyć ( np. szkl wody z łyżeczką cukru waniliowego) i przekładać. Wstawić na kilka godzin do lodówki…

Ambrozja :)) Tort jest anielsko lekki, pyszniutki… mmm… polecam🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s