Filet z pangi ze szpinakiem i frytkami

Składniki

2 filety z pangi
0,5 opakowania szpinaku rozdrobnionego
ząbek czosnku
garstka tartego sera zółtego
5 łyżek śmietany 12%
2 łyżki masła
bułka tarta
mąka
1 jajko
sól
pieprz
gałka musztatołowa
vegeta

Przygotowanie

Filety z pangi rozmrozić, poprzekrajać na pół, posolić, delikatnie popieprzyć, posypać gałką musztatołową.

Zamrożony szpinak potłuc np. tłuczkiem i pół opakowania wrzucić na patelnię. Podgrzać na małym ogniu i dodać 2 łyżki masła oraz pokrojony czosnek, gdy zacznie robić się papka. Po chwili posolić, popieprzyć, dodać vegety oraz gałki muszkatołowej. Gdy woda zacznie parować dodać 2 łyżki śmietany. Dusić do momentu, aż woda zupełnie wyparuje. Na koniec dodac starty ser.

Frytki wstawić do frytownicy/piekarnika/kombiwara, przyrzadzać wg instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie przygotować 3 talerze:
1 talerz- mąka;
2 talerz- jajko rozbełtane z 3 łyżkami smietany 12%;
3 talerz- bułka tarta.

Na patelnię wylać oliwę i wstawić do grzania.

Filety obtaczać w mące, jajku i bułce tartej i kłaść na rozgrzanej patelni.

Usmażone filety wylożyć na talerze, wysmarować z wierzchu przygotowanym wcześniej szpinakiem, dodać frytki i wyłożyć grzybki marynowane.

Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s