Grzybowe risotto mushroom risotto

Składniki

Skladniki: na 4 porcje

100 gram dzikich lesnych grzybow
maslo
sproszkowane grzyby
sol
pieprz
woda
posiekany szczypiorek
starkowany parmezan

Risotto
1 srednie cebulki szalootki
50 ml biale wino
50 g ryzu risotto
750 ml wywaru warzywnego zagotowanego

Przygotowanie

sposub wykonania ryzu

Cebulke posiekac i podsmazyc na maselku (zeszklic) do miekkosci nie nadajac jej zadnego koloru nastepnie dodac ryz i zagrzac go na patelninastepnie dodajac wina odparowac alkochol w momencie dodania alkocholu zaczac miezyc czas ok 8 min dodajac co jakis czas wywar w momencie jak juz dojdziemy do etapu ze ryz bedzie na wpol miekki zdejmujemy go z patelni i wykladamy na tacy w celu ochlodzenia.


przygotowanie potrawy

na patelni rozgrzac maslo wrzycic grzyby i podsmazyc je nastepnie dodac risotto (prawidlowa porcja ryzt to ok 2 lyzek stolowych na osobe)
nastepnie dodac sproszkowane grzyby sol pieprz i dodac wode i nie mozna pozwolic zeby te risooto wyschlo na patelni ale tez nie moze plywac ono gdy juz bedzie miekki ryz zdejmujemy potrawe z palniki dodajemy odrobine masla ( na 1 porcje ok jednej czwartej lyzki masla ) w celu zageszczenia i wytworzenia sosuwlasnegoi dodajemy w tym samym czasie sczypiorek

dodatkowa sprawa mozemy takze dodac ser zulty do srodka ja preferuje przede wszystkim parmezan i oczywiscie posypujemy risotto serem z wieszchu pozdrawiam i zycze powodzenia

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s