Roladki wieprzowe z gruszką i rokpolem

Składniki

1 kg szynki w zgrabnym kawałku
2 twarde gruszki
100-200 g sera typu rokpol
10 plastrów podwędzanej szynki
ew 1-2 kostki rosołowe o smaku wędzonki
sól, pieprz

Przygotowanie

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennychi pokroić wzdłuż w czątki. Rokpol pokroić w dłuższe słupki.
Z szynki wykroić 10 w miarę równych kawałków i rozklepać dość cienko. Mięso doprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa położyć plaster wędliny, 1-2 cząstki gruszki oraz słupek sera. Zawijać w zgrabne roladki i spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni, przełożyć do garnka. Zalać wodą (tak by roladki były zakryte), doprawić solą i pieprzem (oraz ewentualnie dorzucić kostkę rosołową o smaku wędzonki). Dusić pod przykryciem do miękkości. Gotowe roladki wyjąć z garnka, a wywar zagęścić mąką wymieszaną z wodą.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s