Leniwe kluchy

Składniki

Składniki

50 dag twarogu -2 kostki sera
25 dag ugotowanych ziemniaków – 4 ziemniaki
2 jajka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
7-8 łyżek mąki pszennej – 15 dag (1 szkl.)
sól
tarta bułka
masło
łyżka oleju
mąka do podsypywania

Przygotowanie

Ser i ziemniaki przepuścić przez praskę i dodać jajka oraz obie rodzaje mąki i sól. Szybko wyrobić ciasto, najpierw drewnianą łyżką, a potem ręcznie.

uformować z ciasta wałek i krajać na skośne romby. Przy formowaniu wałka podsypać stolonicę mąką

gotowe kluski wkładać na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem łyżki oleju. Gdy wypłyną i są gotowe, wyjmować je łyżką cedzakową.

Kluski polać masłem z bułką tartą

kluski, które zostaną, odgrzewam na drugi dzień na patelni. Są jeszcze lepsze. Podaje je z cynamonem i cukrem.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s