Sałatka z pieczonej papryki

Składniki

3 czerwone papryki,* 3 żółte papryki,* cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwek bez pestek, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek soku z cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, tłuszcz do posmarowania blachy.

* należy wybierać papryki o grubym miąższu.

Przygotowanie

Strąki papryki bardzo dokładnie umyć, osuszyć ściereczką i ułożyć na natłuszczonej blasze do pieczenia.
Wstawić na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do do około 250 stopni C. i opiekać mniej więcej 15 minut. W trakcie pieczenia papryki raz obrócić..
Upieczone warzywa ostudzić, obrać ostrym nożykiem ze skórki, oczyścić z nasion, pokroić na podłużne paski. paski papryki ułożyć dekoracyjnie na półmisku na przemian kolorami.
przygotować sos: Obrać ząbki czosnku, cienko pokroić, starannie rozetrzeć z solą, skropić sokiem z cytryny. Wlać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. dokładnie wymieszać lub zmiksować.
Sosem skropić ułożone na półmisku papryki.
Sałatkę posypać posiekaną natką pietruszki i ozdobić oliwkami.

Sałatkę możemy podać jako samodzielne danie np. z pełnoziarnistym chlebem, lub podać jako sałatkę do obiadu.

Jeśli przed opiekaniem strąki papryki posmarujemy olejem, skórka będzie łatwiejsza do ściągnięcia.
Paprykę należy opiekać aż na skórce potworzą się pęcherze i lekko popęka.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s