Pyszna baba nie tylko “Wielkanocna”

Składniki

Składniki:

– 1 kostka masła lub margaryny 250 g
– 2 szklanki mąki
– 1 – 1, 5 szklanki cukru
– 6 jaj
– cukier waniliowy 1 paczuszka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 0, 5 szklanki oleju

Dodatkowo:

kisiel cytrynowy bez cukru
– kisiel wiśniowy bez cukru
– kakao 1 łyżka
– 0, 5 szklanki suchego maku

Przygotowanie

Wykonanie:

Margarynę, 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy utrzeć. Pod koniec ucierania dodać olej i dalej ucierać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z ciastem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszac bardzo delikatnie z pozostałym ciastem. Podzielić ciasto na 4 części. Do każdej części z osobna dodać: kisiel cytrynowy, wiśniowy, kakao, mak i wykładać do formy w dowolnej kolejności.Do masy z kisielem wiśniowym mozna dodać barwnik spożywczy czerwony lub niewielką ilośc soku z buraków a kolor będzie bardziej intensywny)Babke pieczemy 50 minut w temp.170 C .Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona:)

Babka wspaniale smakuje polana polewą czekoladową lub czekolada rozpuszczoną w kąpieli:)

Smacznego!🙂

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s