Beza z pianką mandarynkami i galaretką

Składniki

Beza:

– 8 białek,
– 32 łyżki cukru,
– 2 łyżki octu winnego,
– 4 łyżki mąki kukurydzianej,
– aromat waniliowy

Pianka:

– 2 szklanki śmietany kremówki,
– 1 galaretka w kolorze czerwonym (ewentualnie pomarańczowym)

Ponadto:

– galaretka morelowa,
– 2 puszki mandarynek

Przygotowanie

Beza:

Ubić białka “na sztywno”, dodając pod koniec ubijania cukier.

Następnie dodać ocet, kilka kropelek aromatu waniliowego oraz mąkę kukurydzianą (dzięki temu beza będzie bardziej puszysta i “ciagnąca”) i delikatnie wymieszać łyżką (!).

Gotową bezę wylać na blaszkę wyłożoną natłuszczonym pergaminem i wstawić do piekarnika na 180 st. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 150 st. i suszyć bezę ok. 2 godz.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezę aż do wystudzenia.

Wystudzoną bezę wyjąć z blaszki, delikatnie ściągnąć pergamin i do góry dnem włożyć z powrotem do blaszki.

Pianka:

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody.

Ubić śmietanę kremówkę. Do ubitej smietany dodawać powoli tężejącą galaretkę cały czas mieszając.

Piankę wyłożyć na przewróconą do góry dnem bezę.
Powciskać w nią cząteczki mandarynek z puszki. Całość włożyć do lodówki.

Jak pianka stężeje, wylać na nią rozpuszczoną w niecałej 1,5 szklanki galaretkę morelową.

SMACZNEGO🙂

Ostatnio jak zostają mi białka, z którymi nie wiem co zrobić, to robię właśnie to ciasto. Jest lekkie, rozpływające się w ustach i przepyszne! Idealne na letni podwieczorek.

Przepis na bezę zaczerpnęłam z przepisu Nigelli.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s