Salatka z grillowanym kurczakiem

Składniki

Na 2-3 porcje:

1 filet z kurczaka (ok. 250g)
40 g wędzonego boczku (ok. 2 plastry)
1 podłużna słodka papryka, pokrojona w cienkie krążki
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 łyżka posiekanej cebuli
100 g mieszanki sałatkowej (np. roszponka, cykoria endywia, radicchio)

Marynata:

2-3 łyżki oleju
½ łyżeczki musztardy francuskiej
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz

Sos:

1½ łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
1 łyżka majonezu
3-4 łyżki oleju
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Filet z kurczaka pokroić na niezbyt grube paski (wzdłuż lub wszerz). Z oleju, musztardy, pieprzu cayenne i słodkiej papryki zrobić marynatę, doprawić solą i pieprzem. Kurczaka zanurzyć w marynacie i zostawić na 30 minut.

Boczek pokroić na średnie kawałki i przesmażać na patelni (bez tłuszczu), do momentu, gdy brzegi ładnie się zbrązowieją.

Na gorącą patelnię grillową wyłożyć kurczaka, grillować krótko, do momentu gdy tylko mięso przestanie być surowe.

W dużej misce ułożyć mieszankę sałat, warzywa i mięso. Polać sosem i dokładnie wymieszać.

Z braku grillowej patelni można użyć zwykłej.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s