Wykwintny kompot z jabłek

Składniki

4 szt jabłek winnych,
750 ml wody,
3 płaskie łyżki cukru,
8-16 szt wiśni z konfitury lub kompotu,
1/4 laski wanilii

Przygotowanie

Zagotowujemy wodę z cukrem i wanilią.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na połówki. Wkładamy je do wrzącego syropu, zmniejszamy płomień i na bardzo wolnym ogniu gotujemy, aż jabłka będą miękkie (lecz nie rozpadające się).

Jabłka wyjmujemy łyżką cedzakową do szklanych miseczek przeciętą strona do góry. W każde wgłębienie jabłka (powstałym po usunięciu gniazd nasiennych) wkładamy 1 lub 2 wiśnie, zalewamy syropem i odstawiamy do ostudzenia, a następnie oziębiamy w lodówce.

Kompot przed wstawieniem do lodówki

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s