petit fours -ciasteczka bankietowe

Składniki

przepis na blaszke 20/20 cm
wychodzi 18 sztuk
biszkopt kakaowy:
4 jajka
3/4 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki kakao( czubate)

karmel:
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis38019.html
ewentualnie mleko zagęszczone słodzone (gotowane 2 godzinki)

krem :
-1 żółtko
-100 ml mleka
-pół łyżki mąki ziemniaczanej
-pół łyzki mąki przennej
-3-4 łyżki cukru
-50 gram masła

dodatkowo:
-powidło lub dżem
– marcepan bądz sztuczny marcepan
-groszki cukrowe
-posypka cukrowa
-rozpuszczona biała czekolada
-polewakakaowa bądz czekoladowa

Przygotowanie

biszkopt:Białka oddzielić od żółtek .Białka ubić na sztywno po czym dodać żółtka oraz cukier.Do masy jajecznej wsypywać stopniowo przesiana mąkę z proszkiem i kakaem.ciasto wylac do blaszki .piec 15 minut.Biszkopt po wystudzeniu pokroic na 6 pasków tak jak na zdjęciu poniżej

a następnie każdy pasek przekroić na pół

krem:żółtko zmiksowac z kilkoma łyżkami mleka i mąkami ,pozostałe mleko zagotowac z cukrem po czym dodac masę jajeczną i ugotowac budyń. Budyń przestudzic i połączyć ze zmiksowanym miękkim masełkiem
Przełożenie:jedne z dżemem drugie z karmelem
1.biszkopt 2.biszkopt
krem krem
biszkopt biszkopt
dżem karmel
biszkopt biszkopt
krem krem
biszkopt biszkopt

paski pociąc w kwadraty

Pokrojone kwadraciki wstawic do lodówki aby masy stwardły
Następnie obląc je polewą

układac kwadraty na tacy wyłożonej papierem i schłodzić aby polewa stwardła .udekorować ciasteczka według gustu

Ciasteczka na dwa kęsy świetnie sie nadaja na małe uroczystości .

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s