Jagodzianki Jagody

Składniki

-1kg mąki pszennej
-4 całe jajka + 1 do smarowania bułek
-10 dag drożdży
-1,5 szklanki mleka
-0,5 szklanki cukru
-2 łyżki octu 10%
-0,5 kostki margaryny Kasi
-kilka kropel olejku pomarańczowego
Nadzienie
ok. 1 litra jagód i 2-3 łyżki cukru

Przygotowanie

W ciepłym mleku , ale nie może być za gorące rozciapać ręką margarynę i drożdże oraz dodać ocet. Do większej miski wsypać mąkę , cukier , jaja. zapach i dodać mleko z margaryną i drożdżami . Wyrobić ręką w razie konieczności dolać trochę mleka- ciasto ma być miękke .Uformować ciasto w kulkę i w tej samej misce włożyć do lodówki na godzinę .PIęknie wyrośnięte ciasto wyjąć i ręką odrywać kawałki ciasta ,rozplaszczyć , nałożyć jagody wymieszane z cukrem i nadać kształt bułeczki. Układać na blachy , posmarować dodatkowym rozkłóconym jajkiem.pozostawić jeszcze na ok.15 min. Piec w temperaturze 180 stopni tak 15 20 minut w zależności jak duże bułki zostały zrobione

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s