Napoleonka- ciasto godne cesarza

Składniki

Ciasto:
¼ kg mąki zwykłej;
¼ kg mąki krupczatki,
1 kostka margaryny;
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżki wody.

Krem:
1 litr mleka,
2 łyżki masła,
½ szklanki cukru,
cukier waniliowy;
½ szkl. mąki;
1 łyżka mąki ziemniaczanej

(można dodać zapach waniliowy)

Przygotowanie

Zagnieść ciasto podzielić na dwie części, rozłożyć na blachach (1 część przed upieczeniem pokroić na kwadraty).
Upiec w średnim piecu ; ok. 15 min.

Krem:
Zagotować ¾ litra mleka+ cukier+ masło+ zapach waniliowy.

Do ¼ litra mleka dodać mąkę. Wymieszać i włać na gotujące mleko, zagotować mieszając.
Gorący krem wylać na ciasto. Przykryć kwadratami upieczonego ciasta. Posypać cukrem pudrem.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s