chleb delikatny na zakwasie

Składniki

230g zakwasu żytniego (przepis na zakwas w moich pozostałych recepturach chlebów)
150g mleka
70g wody
25g oleju
140g maki żytniej jasnej (nierazowej)
400g mąki pszennej
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
ew. 1 łyżeczka drożdży (jeśli chcemy przyspieszyć rośnięcie, albo mamy bardzo młody zakwas)

do posmarowania – roztrzepane jajko, niekoniecznie.

Przygotowanie

Wyrobić gładkie ciasto, ręcznie lub w maszynie, odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką, aż podwoi objętość.

Potem – lekko wyrobić ciasto i uformować bochenki – dwa około półkilowe, lub jeden bardzo duży – ponad kilogramowy. Oczywiście można też piec w formie, ale nie warto, bo to ciasto idealnie kształtuje się w bochenki, nawet bez pomocy koszyków do wyrastania. Zostawić do wyrośnięcia . Można zrobić próbę – jeśli naciśnięte palcem ciasto błyskawicznie się odkształca – powinno jeszcze rosnąc, jeśli zajmuje mu to trochę czasu – można już piec.

Posmarować jajkiem i posypać ziarnami, albo obsypać lekko mąką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Wytworzyć parę w piekarniku – psiknąć kilka razy wodą na ścianki. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut. Po wyjęciu można popukać w spód bochenka, upieczony wydaje głuchy odgłos.

Bardzo polecam. Dzięki sporej ilości mąki żytniej zostaje dłużej świeży, a mimo to jest biały i delikatny.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s