Sałatka z rukoli z jajkiem

Składniki

Na 2-3 porcje:

75 g rukoli
125 g wędzonego boczku, najlepiej w plasterkach
2 jajka
1 podłużna słodka czerwona papryka

Sos:

1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka majonezu
3 łyżki oliwy
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, odstawić do ostygnięcia i obrać ze skorupki. Rukolę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Boczek pokroić na kawałki, usmażyć na chrupko. Paprykę pokroić w plasterki.

Składniki sosu połączyć, doprawić mocno pieprzem i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Rukolę, boczek i paprykę wymieszać w misce, polać sosem i jeszcze raz wymieszać, udekorować jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s