Mega szybkie – Mieszane ciasto drożdżowe

Składniki

Ciasto:

7-8 dag drożdzy
3/4 szkl. cukru kryształu
1 op. cukru waniliowego
3/4 szkl. oleju
3/4 szkl. zimnego mleka
2 jaja
3,5 szkl. mąki pszennej
szczypta soli

Kruszonka:

płaska łyżeczka proszku
szczypta soli
1/4 k. margaryny
1/4 k. masła
1/2 szkl. ckru
op. cukru waniliowego 1,5 szkl. mąki tortowej

Dodatkowo :

owoce

Przygotowanie

Ciasto: Drożdże rozkruszyć na dno miski, dodać cukry. Wlać olej, mleko. Roztrzepać widelcem jajka i dodać. Posypać solą i wsypać przesianą przez sito mąkę. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 h, bez wyrabiania. Po 2 h wszystko dokładnie wymieszzać drewnianą łyżką na jednolitą masę, kiedy ciasto zacznie odstawać od miski, ucieramy jeszcze 5 minut. Wykładamy na blaszkę 27×40 cm wyłożoną papierem do pieczenia,

Kruszonka: Kruszonkę robimy w czasie tych 2 h . Wystarczy zagnieść wszystkie składniki, na zbitą kulę.

Dodatkowo :Owoce (obojętny ich rodzaj i ilość) kładziemy na ciasto, na owoce kruszymy kruszonkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy ok. 35 minut. Ciasto najlepsze jest ciepłe!

Rada: Jeśli ciasto chcecie zrobić z jabłkami radzę je udusić na patelni na maśle z cynamonem i odrobinką cukru waniliowego. Są o niebo lepsze od zwykłych jabłek.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s