Piernikowe ozdoby na choinkę

Składniki

20 dag miodu
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
15 dag cukru
50 dag mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
1 jajko
10 dag masła
odoby-kolorowe perełki,lukier

Przygotowanie

miód podgrzać z przyprawą korzenną,dodać cukier,masło(może być margaryna)rozpuścić-nie gotować,odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać z sodą i kakao,wbić jajko,wlać meko,dodać przestudzony miód z dodatkami.Wyrobić jednolite ciasto.Rozwałkować na grubość 1/2 cm.Wyciąć dowolnymi foremkami np.ludziki,gwiazdki itp.
Robimy dziurki,ja zawsze używam do tego słomki do picia,wychodzą równe i okrągłe.
Blaszkę wykładmy papierem do pieczenia,układamy ciasteczka,zachowując odstępy.Pieczemy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu dekorujemy.Nawlekamy kolorowe wstążki i mamy ładne ozdoby na choinkę.

Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i od tego czasu zawsze mam takie ozdoby na choince.To pierwsze wykonane przez moją córkę kilka lat temu,jeszcze bez opracowanej metody na wykonanie dziurek.

Jeżeli ciasto będzie się kleiło do rąk,można śmiało dosypać mąki.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s