placek wiedeński z orzechami

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek zimnej wody
25 dkg cukru
20 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dkg pokrojonych drobniutko orzechów

Krem:
1 kostka tłuszczu
3/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. mleka
3 czubate łyżki mąki

Przygotowanie

Biszkopt: 4 łóztka utrzepać z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubic na sztywno białka dodać do powstałej masy, na końcu dodac pokrojone orzechy.
Wyłozyć na blaszkę. Piec 20 min.

Krem:z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Wystudzić. Dodać tłuszcz.Rozłożyć krem na biszkopt, wstawic do lodówki, polać roztopioną czekoladą (lub jakąś dobrą polewą czekoladową)
Smacznego.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s