Truskawkówka

Składniki

1 kg. truskawek
25 dag. cukru
1/2 litra spirytusu
1 lemonka

Przygotowanie

Truskawki oczyścić, umyć , przesypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, często potrząsając słojem. Po tym czasie wlać spirytus rozcieńczony z 1/2 szklanki wody. Zamknąć słoj i odstawić na 6 tygodni. Potem zlać alkohol do innego słoja. Lemonke sparzyć , wycisnąć sok i po przecedzeniu wlać do nalewki , dodać też skórkę z limetki (cieniutko obrana) Wymieszać i odstawić do sklarowania na 2 tygodnie. Ponownie zlać, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s