Murzynek zbożowy

Składniki

Składniki:

100g(1 szklanka) mieszanki płatków owsianych, jęczmiennych, pszennych 125g (pół kostki) margaryny lub masła 350 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody 5-6 kopiastych łyżek stołowych kakao naturalnego duze jabłko

Przygotowanie

Płatki zalewamy wrzątkiem, tak aby nie pływały w wodzie. Zostawiamy aż nasiąkną (ok 15min.) Margarynę ubijamy z cukrem aż powstanie puszysta masa. Dodajemy wtedy po jednym jajku cały czas ubijając.
Masę dodajemy do ostygniętych płatków i mieszamy(nie miksujemy) Przesiewamy razem wszystkie składniki sypkie(mąka, proszek, soda, kakao) Dodajemy ją stopniowo do masy płatkowej i dobrze miksujemy. Obieramy jabłko i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i przekładamy do formy.
Pieczemy ok. 50 min w temp. 180 stopni.
Smacznego!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s