kurczak w powidłach i ketchupie pycha

Składniki

ok 2kg kurczaka
1 słoik powideł śliwkowych-ok.400g
1 opak. ketchupu pikantnego-ok.400g
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
chili

Przygotowanie

Kurczaka umyć, poporcjować i podsmażyć na patelni lub w piekarniku-BEZ PRZYPRAW!Podsmażonego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego.
W międzyczasie podsmażyć pokrojoną cebeulę, dodać do tego powidła, ketchup i czosnek. Zalewę gotować ok. 20 minut. Następnie zalać zalewą kurczaka, i piec pod przykryciem ok. 1 godziny w temp 180 stopni.
Na drugi dzień odgrzać w piekarniku.
Ja podałam tego kurczaka z ryżem i Rodzinka się zajadała!

Prawdę mówiąc gdybym przeczytała ten przepis to na pewno bym tego nie zrobiła, bo nie lubię połączenia mięs z owocami, ale to spróbowałam i zaraz poprosiłam koleżankę o przepis!

W tej zalewie można zrobić też każde inne mięso!
Także gorąco polecam i życzę smacznego!
powodzenia!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s