Muffiny jogurtowe z jabłkiem i rodzynkami

Składniki

* 2 szkl. mąki
* 1/2 szkl. cukru
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* 2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 1 jajko
* 1 szkl. jogurtu naturalnego
* 1/4 szkl. mleka
* 1/4 szkl. oleju
* 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
* 2 łyżki soku pomarańczowego (u mnie z kartonu)
* 1 szkl. jabłka pokrojonego w kostkę (wcześniej obrane ze skórki)
* 1/2 szkl. rodzynek (u mnie wcześniej sparzone)

Przygotowanie

W dużej misce wymieszać suche składniki.

W oddzielnym naczyniu wymieszać jajko, jogurt, mleko, olej, skórkę z pomarańczy i sok.

Płynne składniki wlać do miski z mieszanką suchych. Wymieszać (ale tylko na tyle, aby wszystko połączyło się), dodać jabłka i rodzynki. Ponownie szybko przemieszać.

Napełniać foremki (silikonowe lub tradycyjne wyłożone papilotkami), piec ok 20-24 minuty (lub do momentu, kiedy są ładnie zrumienione, a patyczek włożony w srodek muffina wychodzi czysty).

Z podanych składników wyszło mi 18 sztuk.

Smaczengo!

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s