Ogórki chrzanowe

Składniki

ogórki
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
tarty chrzan

zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 lekko czubata łyżka soli
1 lekko czubata łyżka cukru

Przygotowanie

Ogórki umyć i bez obierania pokroić wzdłuż na 4 części. Ułożyć pionowo we wcześniej przygotowanych słoikach. Do każdego słoika dodać 1 łyżeczkę ziaren gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 1 mały liść laurowy lub pół dużego oraz 1 łyżeczkę tartego chrzanu (jeśli chcemy ostrzejsze, to czubatą). Z pozostałych składników ugotować zalewę i zalać nia (zimną lub gorącą – wg uznania) ogórki, tak żeby zalewa sięgała do szyjki słoika. Słoiki zamknać, pasteryzować 5 minut. Do spożycia gotowe są po upływie co najmniej 2 tygodni.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s