Wiosenne motylki – bułeczki norweskie

Składniki

składniki na bułki:
– 750 g mąki pszennej
– 100 g cukru
– szczypta soli
– 20 g drożdży instant lub 42g świeżych
– 100 g masła
– 400 ml mleka
– 2 jajka

nadzienie:
– 100g rozpuszczonego masła
– 150g cukru
– 1,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Znalazłam ten przepis tutaj i nieznacznie zmodyfikowałam, chociaż sam w sobie już jest wspaniały. Widziałam na WŻ norweskie ciasteczka, ale to zupełnie co innego niż bułeczki, więc zamieszczam przepis.

Z podanych składników zagnieść ciasto drożdżowe i zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (można również użyć do tego celu maszyny do chleba, ustawić ją na “ciasto”, program z wyrastaniem trwa ok 1,5 godziny).

Składniki nadzienia wymieszać i odstawić.

Ciasto podzielić na około 20 części (wyjdą naprawdę duże drożdżówki) i formować dowolne kształty, można też rozwałkować ciasto na prostokąt, rozsmarować nadzienie, zawinąć w wałek i ucinać ostrym nożem kawałki około dwucentymetrowe. Układać poziomo w blaszce powstałe w ten sposob ślimaczki. Ja za każdym razem robię inne kształty bułeczek.

Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.

By przepisynaobiad1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s